De god met de maretak
Kelten en de Lage Landen

Amsterdam, AthenaeumPolak & Van Gennep, 356 p. 
Paperback: 29,99 €.  E-book: 13,99 €.


 
 De god met de maretak: cover

Herman Clerinx heeft een nieuw boek over de Kelten gepubliceerd: 'De god met de maretak – Kelten en de Lage Landen'. Het boek bevat een overzicht van de Kelten en hun cultuur, van het prille ontstaan tot ver voorbij de Romeinse tijd. We krijgen een beknopt overzicht van de Indo-Europese en Keltische talen, en zien hoe het Keltische linguďstische en literaire erfgoed nog altijd voortleeft. Zelfs in het Nederlands.

Clerinx legt uit waar en hoe de Kelten zijn ontstaan, en geeft aan wat in onze streken van hen is overgebleven. Hij vertelt over de kunst die de Kelten hebben nagelaten, en over de wisselwerking met andere culturen als de Grieken, de Scythen en de Romeinen. De auteur verwerkt een reeks recente opgravingen en ontdekkingen, en besteedt aandacht aan nieuwe methoden zoals het onderzoek naar oud DNA. Daarmee geeft zijn boek een boeiend overzicht van de actuele kennis over de Kelten.

Hier de aankondiging van de uitgever.


In de media:

Marcel Hulspas in De Volkskrant van 15.09.2023 (digitaal) en 16.09.2023 (papier):
"'De god met de maretak' schetst een indrukwekkend beeld van de Kelten en hun cultuur"
Servaas Neijens in het augustusnummer 2023 van National Geographic Historia, Nederland:
"... een feest om te lezen."
Jan Bex op 24.06.2023 in Het Belang van Limburg:
"De Hasseltse auteur Herman Clerinx heeft wat we wél weten over die raadselachtige Kelten neergeschreven in een nieuw standaardwerk."
Hans Overduin op 06.06.2023 op Mainzer Beobachter:
"De auteur verwerkt een reeks recente opgravingen en ontdekkingen en besteedt aandacht aan nieuwe methoden zoals het onderzoek naar antiek DNA. Daarmee geeft zijn boek een boeiend overzicht van de actuele kennis over de Kelten."