Het oudste geheugen op aarde.
Verhalen uit de Keltische wereld

Amsterdam, De Geus, 326 p., 20 Ä. 
           

 
 
Het oudste geheugen op aarde: cover

Wat zoekt koning Bran op het Eiland der Vrouwen? Waar komen kraaien zo groot als een hond vandaan? Welke nevengevolgen heeft een liefdesdrank? Bestaat een god van de overvloed? Hoe zal een man nooit iets vergeten? Waarom verblijft een zeemeermin driehonderd jaren in een grot? Wie schenkt Merlijn zijn gouden harp?

Herman Clerinx, Keltenkenner bij uitstek, deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen. Hij bevrijdde hun mythen en legenden van hun middeleeuwse stof en toverde ze om tot vertellingen van een onwezenlijke schoonheid. Zijn verhalen uit de Keltische wereld rukken de lezer uit de werkelijkheid en dompelen hem onder in een universum vol ongeremde fantasie, ongekende magie en ongetemde liefde.

De vlot leesbare uitleiding over de Kelten en de soms ronduit verrassende uitleg bij de verhalen maken het boek compleet.

Hier de aankondiging van de uitgever.


In de media

Jona Lendering op 07.07.2020 in Mainzer Beobachter / Historiek / Sargasso / Athenaeum boekhandel / deleesclubvanalles:

"[...]  Ineens dacht ik: ja, dŠt is het. Wonderlijke goden met hertengeweien of drie gezichten, toverketels waar allerlei goeds in zit en dat in oneindige hoeveelheden, wezens van het duister, rondzwervende demonen: het zijn droomgezichten, fantasieŽn en soms ook angsten. Clerinx is een goede docent die vaak precies de juiste formulering weet te vinden. (...) U moet het Het oudste geheugen op aarde zelf maar lezen. Ik kan u verzekeren dat u er geen spijt van zult hebben.  [...]"

 

Jan Bex op 25.07.2020 in Het Belang van Limburg:

"[...]  Herman Clerinx heeft zich niet laten inspireren door de bestsellers van Stephen Fry die de Griekse mythen recent opnieuw deed herleven (...), al doet zijn aanpak en heldere taal wel denken aan Fry.  [...]"