Wat zoekt koning Bran op het Eiland der Vrouwen? Waar komen kraaien zo groot als een hond vandaan? Welke nevengevolgen heeft een liefdesdrank? Bestaat een god van de overvloed? Hoe zal een man nooit iets vergeten? Waarom verblijft een zeemeermin driehonderd jaren in een grot? Wie schenkt Merlijn zijn gouden harp?
Herman Clerinx, Keltenkenner bij uitstek, deed een greep in het verhalenaanbod van de oude Ieren, Welshmen, Cornishmen en Bretoenen. Hij bevrijdde hun mythen en legenden van hun middeleeuwse stof en toverde ze om tot vertellingen van een onwezenlijke schoonheid. Zijn verhalen uit de Keltische wereld rukken de lezer uit de werkelijkheid en dompelen hem onder in een universum vol ongeremde fantasie, ongekende magie en ongetemde liefde.
De vlot leesbare uitleiding over de Kelten en de soms ronduit verrassende uitleg bij de verhalen maken het boek compleet.
Hier
de aankondiging van de uitgever.
In de media:
Jona Lendering op 07.07.2020 in Mainzer Beobachter / Historiek / Sargasso / Athenaeum boekhandel / deleesclubvanalles:
"[...] Ineens dacht ik: ja, dát is het. Wonderlijke goden met hertengeweien of drie gezichten, toverketels waar allerlei goeds in zit en dat in oneindige hoeveelheden, wezens van het duister, rondzwervende demonen: het zijn droomgezichten, fantasieën en soms ook angsten. Clerinx is een goede docent die vaak precies de juiste formulering weet te vinden. (...) U moet het Het oudste geheugen op aarde zelf maar lezen. Ik kan u verzekeren dat u er geen spijt van zult hebben. [...]"
Jan Bex op 25.07.2020 in Het Belang van Limburg:
"[...] Herman Clerinx heeft zich niet laten inspireren door de bestsellers van Stephen Fry die de Griekse mythen recent opnieuw deed herleven (...), al doet zijn aanpak en heldere taal wel denken aan Fry. [...]"
Walter Smits op 25.08.2020 in Kunsttijdschrift Vlaanderen:
"[...] Wellicht is hij (= Herman Clerinx) in de Lage Landen één van de meest eminente kenners van de Kelten, wat hem toelaat binnen een kort bestek de Keltische cultuur te synthetiseren en tal van elementen, die voorkomen in de verhalen, te kaderen [...]"
Koen Uffing op 23.09.2020 in Jonge Historici:
"[...] In de Engelstalige wereld hebben populaire fantasyschrijvers als Neil Gaiman en Stephen Fry de Noordse en Griekse mythen de afgelopen jaren gepopulariseerd. (...) En net als zijn Engelse collega’s, levert Clerinx een prestatie van formaat: zijn boek slaagt erin het “heidense” erfgoed van het Europese continent nieuw leven in te blazen. (...) Door inzicht te geven in de historische achtergrond van zijn bronmateriaal, ontpopt Clerinx zich tot ambassadeur van de Keltische geschiedenis. [...]"
Oktobernummer 2020 van Historisch Nieuwsblad:
"[...] Clerinx stoft ze (= de Keltische verhalen) af alsof ze fonkelnieuw zijn."
Luc Minten in novembernummer 2020 van G Geschiedenis:
"[...] een kennismaking met een magische, bizarre wereld van koningen, wijze druďden en mysterieuze tovenaars, boordevol feeën, zeemeerminnen en fabeldieren. Liefhebbers van fantasy kunnen zeker hun hart ophalen, maar ook een geďnteresseerde leek vindt zijn gading. [...]"
Tony op 23.01.2021 op hartmanmel.blogspot.com, overgenomen in meinummer 2021 van Commensal, tijdschrift van Mensa BE:
"[...] Kortverhalen die je het gevoel geven bij een kampvuur te zitten en de mythes van de Kelten en Ieren rechtstreeks te horen vertellen. (...) Prachtige, charmante verhalen alsof je naar een bard zit te luisteren. [...]"