Maaseik & Thorn
Leuven, Davidsfonds, 2003
Uiterwaarden · Harlindis en Relindis · het Eilandje · Sint-Catharinakerk · Meester van Elsloo · de heks van Aldeneik · Museactron · Willem van Oranje op de vlucht · het leugenbrugske · de abdis regeert · De sjeiven dörpel · Joris Helleputte · de wijngaard · de eik van Wodan · knapkoek · het goud van Caris · geboortehuis van Christus · heiligen met tekstballonnen

Een ‘uitheems’ karakter. Op de rand van het oude Duitse Rijk. Dicht bij de Maas met haar beemden en waterplassen. Maaseik - in Limburg - en Thorn - ook in Limburg, maar dan net over de grens - hebben iets van een openluchtmuseum. Zonder hoogbouw en industrie zien ze er verrassend authentiek uit. Ze zijn bovendien vrij onbekend en daarom bemind door de toerist.

Burgers bouwen in Maaslandse renaissancestijl, stiftdames pakken uit met rijkelijke kerkinterieurs, de Kaartridder van Heppeneert tekent een contract met de duivel... Met deze, vaak grappige, cultuur-historische gids geniet u meer van Maaseik en Thorn dan u ooit kon vermoeden.

Keizer Augustus, Willibrordus, de Duitse keizer, de Luikse prins-bisschoppen, de graven van Loon, de gebroeders Van Eyck, Lodewijk IV… Zij sloegen in dit ‘land van Maas en zand’ hun ‘tenten’ op. Maar Maaseik dankt zijn pracht aan een onoplettende smid, die de halve stad in vlammen deed opgaan. De heropbouw leidde tot een pittoreske collectie zeventiende- en achttiende-eeuwse huizen, waaronder de oudste bewaard gebleven privé-apotheek van ons land.

Ook voor Thorn, tien kilometer verderop, werd een ramp een toeristische zegen. In het stift stelden hoogadellijke, ongehuwde dames hun leven in het teken van Christus. Ze bogen voor niemand - behalve voor God en de keizer -, ze sloegen munten en hadden een eigen leger. Een ware vrouwenrepubliek! Maar de Franse Revolutie gooide roet in het eten. Arme stakkers palmden de verbeurdverklaarde panden in en kalkten ze wit. Dat is vandaag de charme van Thorn. Amper twaalf straten lokken jaarlijks een half miljoen toeristen.

Langs vergeten gehuchten rijden. Met deze gids door de straten struinen. Je op een terrasje laten meevoeren door legenden en dan rondkuieren om de sfeer op te snuiven. Herman Clerinx maakt het mogelijk. Deze onklopbare kenner van de Maasstreek onthult met onweerstaanbare humor de geschiedenis van elke steen, paal of poort.

Helaas uitverkocht en niet meer in de boekhandel verkrijgbaar
.

Maaseik cover