Met de Romeinen door Haspengouw
Leuven, Davidsfonds, 2007, 144 p.
Haspengouw is wellicht het vruchtbaarste stukje Vlaanderen. Boomgaarden, holle wegen, weilanden, valleien en hellingen zorgen voor een gevarieerd en groen landschap. Helemaal in het oosten van die streek ligt de ideale plaats voor fijne auto-, wandel- en fietstochten. De omgeving van Tongeren verrast met het mooiste wat onze natuur te bieden heeft.
Overal rond Tongeren stuit de nieuwgierige toerist op een massa tastbare restanten uit een ver verleden: de kwartjesboom van Val-Meer, de Romeinse wallen in en rond de stad, gerestaureerde mergelhoeves, een kluis in vakwerk, het standbeeld van Ambiorix, grote kapellen en kleine kastelen, geheimzinnige grotten… Allemaal vertellen ze hun eigen verhaal. Getuigenissen van Romeinen en kanunniken, sagen over middeleeuwse roofridders en even snode duivels, volksverhalen over eigenzinnige herenboeren en ware historische feiten herinneren aan een ongewoon rijke geschiedenis.

Al tientallen jaren verkent Herman Clerinx de streek. Speciaal voor het Davidsfonds stippelde hij een reisgids met prachtige routes uit. Dankzij zijn uitzonderlijke eruditie en zijn even groot gevoel voor humor dompelt hij elke toerist onder in het wonderlijke en vaak ongekende leven van grote en kleine mensen.

Helaas uitverkocht en niet meer in de boekhandel verkrijgbaar.