Een paleis voor de doden
.
Over hunebedden, dolmens en menhirs

Amsterdam, AthenaeumPolak & Van Gennep, 352 + 16 p., 24,99 €. 
           

 
 


Herman Clerinx beschrijft de beschavingen die zo’n vijfduizend jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden, en menhirs rechtop zetten. Ze plaatsten die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren.
Voor dit boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje,
Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is, en voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is.
Onder het motto ‘nadenken is niet verboden’ gaat Clerinx verder na wat de bedoeling en het nut van al die monumenten was. Daartoe combineert hij archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie, zonder de wetenschap ooit geweld aan te doen. Clerinx legt zelfs uit hoe Stonehenge aan de basis lag van een officieel erkende godsdienst: de religie van de moderne druïden.
 

Op YouTube staat een filmpje van Historiek Geschiedeniswinkel, waarop het boek wordt getoond:
https://www.youtube.com/watch?v=bClam66Flgc

Hier de aankondiging van de uitgever:
http://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/een-paleis-voor-de-doden/


En hier een voorpublicatie:
http://historiek.net/stonehenge-lourdes-van-de-prehistorie/68860/

 


In de media

NRC Handelsblad op 14.07.2017:

"[...] VAKANTIEBOEKEN Het is vakantietijd, dus leestijd. De boekenredactie van NRC selecteerde 22 goede boeken
van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen.   [...] Herman Clerinx: Een paleis voor de doden, Athenaeum, 350 blz. €24,99. Een meer dan overzichtelijk naslagwerk over hunebedden, dolmens en menhirs. [...]"
 

Jona Lendering op 30.06.2017 in NRC Handelsblad:

"[...] Fijn is vooral Clerinx’ weigering om valse zekerheden te bieden. [...] Een paleis voor de doden draait om het slotdeel, waarin Clerinx probeert te verklaren wat mensen heeft bewogen tot het maken van menhirs, dolmens, hunebedden en steencirkels. [...] Echte antwoorden zullen we nooit krijgen, maar Clerinx biedt wel enkele goed onderbouwde vermoedens. [...]" (beoordeling van de redactie: ****)

Piet Swimberghe op 29.06.2017 in Knack Weekend:

"[...] Op het gebied van verklaringen werkt het boek van Clerinx verhelderend, omdat hij heel wat bevindingen en theorieën naast elkaar plaatst  [...] Over dit bijzondere onderwerp werd het laatste woord nog niet geschreven, maar wat er tot hiertoe over werd gepubliceerd vind je wel in een notendop bij Herman Clerinx."

RS (Raf Scheers) in het julinummer 2017 van Eos:

"Met zijn jongste boek over megalieten slaagt Herman Clerinx in zijn dubbele opzet: een naslagwerk combineren met een reisgids.  [...]"

Marcel Hulspas op 24.06.2017 in De Volkskrant:

"[...] Clerinx' opsomming verveelt nooit dankzij de vele anekdotes en zijn nooit opdringerige commentaar. En in de laatste vijftig bladzijden keert hij terug naar die prangende vraag: waarom deden de eerste landbouwers, die zelf in onooglijke plaggenhutjes woonden, toch zoveel moeite?  [...]" (beoordeling van de redactie: ****)

Margot Poll op 16.06.2017 in NRC Handelsblad:

"[...] Het helder geschreven boek is verslavend omdat je alles wil weten over de eenlingstenen, grafkelders en geloofsmonumenten. [...] Een absolute aanrader om te lezen of ter hand te nemen als reisgids."

Jan Bex  op 10.06.2017 in Het Belang van Limburg:

"[...] alweer uitstekende geschiedschrijving over lang vervlogen tijden  [...] geeft toegankelijk en niet belerend de huidige stand van zaken over de wetenschap hierover. Puik werk."

                                        *          *          *          *

Nieuwsbrief van de Drentse Prehistorische Vereniging, augustus 2017:

"[...] Herman Clerinx is het vermogen gegeven om de hedendaagse vraagstellingen omtrent de megalieten, in de context te plaatsen van de prehistorie en parallellen te trekken naar hedendaagse volkeren, die nog steeds megalieten oprichten. Dit heeft hij gedaan met de nodige humor, een goed inzicht en ook voor de leek goed leesbaar. [...]"  

Wouter van Dijk op 03.08.2017 in HereditasNexus:

"[...] Herman Clerinx is er uitermate goed in geslaagd de geschiedenis van de steentijdmonumenten in onze streken voor een breed publiek inzichtelijk te maken. [...] Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over onze verre voorouders die zulke bijzondere monumenten uit steen optrokken."

Maurits De Groot op 23.07.2017 op BeterLeesvoer:

"[...] Clerinx schrijft bovendien soepel en zonder opsmuk. Echt een heerlijk boek dat me zin geeft om ooit terug naar Engeland te gaan. En om de volgende keer in Nederland toch eens een paar van die hunebedden en dolmen écht te gaan bekijken. Met het boek bij de hand."

Frank van der Meer op 16.07.2017 op FrankWandelt:

"[...] Het is natuurlijk stevige kost, maar die kost is altijd licht verteerbaar opgeschreven, wat een prestatie van formaat is. En het is ook gewoon een heerlijk bladerboek. [...]"

Leon Mijderwijk  op 14.06.2017 in Historiën: 

"[...] In heldere woorden ontkracht Clerinx mythen en schrijft hij wetenswaardigheden over de bouwwerken en de bouwers.  [...]  Herman Clerinx schrijft aangenaam. Ook doordat de paragrafen kort zijn gehouden en gescheiden zijn door koppen is de tekst zeer toegankelijk. [...]"

 

 

Over het onderwerp geeft Clerinx een avondvullende lezing.