Een paleis voor de doden
.
Over hunebedden, dolmens en menhirs

Amsterdam, AthenaeumPolak & Van Gennep, 356 + 16 p. 
Paperback: 29,99 €.  E-book: 9,99 €. 
           

 
 


Herman Clerinx beschrijft de beschavingen die zo’n vijfduizend jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden, en menhirs rechtop zetten. Ze plaatsten die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren.
Voor dit boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje,
Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is, en voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is.
Onder het motto ‘nadenken is niet verboden’ gaat Clerinx verder na wat de bedoeling en het nut van al die monumenten was. Daartoe combineert hij archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie, zonder de wetenschap ooit geweld aan te doen. Clerinx legt zelfs uit hoe Stonehenge aan de basis lag van een officieel erkende godsdienst: de religie van de moderne druïden.
 

Op YouTube staat een filmpje van Historiek Geschiedeniswinkel, waarop het boek wordt getoond:
https://www.youtube.com/watch?v=bClam66Flgc

Hier de aankondiging van de uitgever:
http://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/een-paleis-voor-de-doden/


En hier een voorpublicatie:
http://historiek.net/stonehenge-lourdes-van-de-prehistorie/68860/

 


In de media

Jona Lendering op 02.04.2020 in Mainzer Beobachter:

"[...] Ik zou het niet hebben herkend als Herman Clerinx me er niet op had gewezen. De auteur van de prachtboeken Een paleis voor de doden en Romeinse sporen is, voor wie dat niet mocht weten, een van de beste schrijvers over de Oudheid in ons taalgebied. [...]"


Dieter Wildemauwe in het novembernummer, 2017, van Kunsttijdschrift Vlaanderen:

"[...] Dit boek helpt met een heldere uiteenzetting de nodige misverstanden de wereld uit [... en is] de ideale instap voor wie meer wil weten over het onderwerp, toegespitst op het Nederlandse taalgebied. [...]"

, Koen Fillet op 30.09.2017 in Interne Keuken, Radio 1 (VRT):

"[...] U maakt ook een soort van opsomming van wat allemaal ooit in de vorige eeuwen is gedacht over Stonehenge. Wat is dat hier allemaal en hoe hebben ze het voor elkaar gekregen? Wat is hun functie? Heerlijke hoofdstukken vind ik dat. [...]"

Ruben Teunissen op 26.09.2017 in Reformatorisch Dagblad:

"[...] Door zijn heldere en aansprekende schrijfstijl weet Clerinx je mee te nemen in zijn zoektocht naar een antwoord. Op basis van wetenschappelijk (archeologisch) onderzoek en met behulp van antropologische vergelijkingen weet de schrijver aannemelijke verklaringen te geven voor de bouw van de monumenten. [...]"

Bert Overbeek in nr. 7, 2017, van Geschiedenis Magazine:

"[...] Wie geïnteresseerd is in [... de] ontwikkeling van de prehistorie kan terecht bij Clerinx' bijzonder fraaie boek over de megalietencultuur van het Europese neolithicum. [...]"

Rob Hartmans in nr. 9, 2017, van Historisch Nieuwsblad:

"[...] Nuchter vertelt hij wat we inmiddels weten, en maakt hij duidelijk dat we nog veel meer waarschijnlijk nooit zullen weten. Informatief, goed geschreven, met coördinaten van de vindplaatsen."

Cees van der Kooij in het septembernummer, 2017, van Historie Gesignaleerd:

"Het nieuwe boek van Herman Clerinx Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs is een rijke bron van informatie over de megalithische cultuur. [...]"

I.S. (Ingrid Swinnen) in nr. 3-4, 2016-2017 van Terroir:

"[...] In zijn jongste werk brengt Herman Clerinx met zijn helder geschreven tekst de geheimzinnige stenen een stuk dichter bij de lezer. Het werk bulkt van de fijne verhalen over megalieten. Met historische nauwkeurigheid beschrijft hij de beschavingen [...]"

Lou Lichtenberg in nr. 4, 2017, van Archeologie Magazine:

"[...] Auteur en wetenschapsjournalist Herman Clerinx heeft weer een boekwerk geproduceerd over hunebedden, dolmens en menhirs. Het is in meerdere opzichten een nieuwe ‘bijbel’ over deze monumenten in de Benelux en daarbuiten geworden. [...]"

Marcel Grauls op 19.08.2017 in Het Belang van Limburg:

"[...] Clerinx heeft ook uitgezocht waar ter wereld volkeren in de twintigste eeuw nog met dit soort stenen in de weer waren en met welke bedoeling. Vooral op de Indonesische eilanden, in Nieuw-Guinea en op Madagascar was dat zo. Allemaal stukjes van een antwoord op de grote vraag. Een rijk boek."

NRC op 14.07.2017:

"[...] VAKANTIEBOEKEN Het is vakantietijd, dus leestijd. De boekenredactie van NRC selecteerde 22 goede boeken
van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen. [...] Herman Clerinx: Een paleis voor de doden, Athenaeum, 350 blz. €24,99. Een meer dan overzichtelijk naslagwerk over hunebedden, dolmens en menhirs. [...]"
 

Joep van Ruiten op 07.07.2017 in Dagblad van het Noorden:

"[...] Zijn Een paleis voor de doden biedt een introductie op de beschavingen die vijfduizend jaar geleden op grote afstand van Borger reusachtige stenen begonnen te stapelen en rechtop te zetten. Daarbij worden verschillende theorieën gezeefd. [...]" 

Jona Lendering op 30.06.2017 in NRC:

"[...] Fijn is vooral Clerinx’ weigering om valse zekerheden te bieden. [...] Een paleis voor de doden draait om het slotdeel, waarin Clerinx probeert te verklaren wat mensen heeft bewogen tot het maken van menhirs, dolmens, hunebedden en steencirkels. [...] Echte antwoorden zullen we nooit krijgen, maar Clerinx biedt wel enkele goed onderbouwde vermoedens. [...]"
(beoordeling van de redactie: ****)

Piet Swimberghe op 29.06.2017 in Knack Weekend:

"[...] Op het gebied van verklaringen werkt het boek van Clerinx verhelderend, omdat hij heel wat bevindingen en theorieën naast elkaar plaatst [...] Over dit bijzondere onderwerp werd het laatste woord nog niet geschreven, maar wat er tot hiertoe over werd gepubliceerd vind je wel in een notendop bij Herman Clerinx."

KK op 29.06.2017 in New Scientist:

"[...] Alles komt aan bod: van historische feiten tot fantasievolle interpretaties en van het meest bekende megalithische monument Stonehenge tot de hunebedden in Drenthe. [...] Voor iedereen die gefascineerd raakt door megalithische bouwwerken is er geen vollediger boek over de mysterieuze steenhopen."

R.S. (Raf Scheers) in het julinummer 2017 van Eos:

"Met zijn jongste boek over megalieten slaagt Herman Clerinx in zijn dubbele opzet: een naslagwerk combineren met een reisgids. [...]"

Marcel Hulspas op 24.06.2017 in De Volkskrant:

"[...] Clerinx' opsomming verveelt nooit dankzij de vele anekdotes en zijn nooit opdringerige commentaar. En in de laatste vijftig bladzijden keert hij terug naar die prangende vraag: waarom deden de eerste landbouwers, die zelf in onooglijke plaggenhutjes woonden, toch zoveel moeite? [...]"
(beoordeling van de redactie: ****)

Margot Poll op 16.06.2017 in NRC:

"[...] Het helder geschreven boek is verslavend omdat je alles wil weten over de eenlingstenen, grafkelders en geloofsmonumenten. [...] Een absolute aanrader om te lezen of ter hand te nemen als reisgids."

Jan Bex  op 10.06.2017 in Het Belang van Limburg:

"[...] alweer uitstekende geschiedschrijving over lang vervlogen tijden [...] geeft toegankelijk en niet belerend de huidige stand van zaken over de wetenschap hierover. Puik werk."

                                                                 *          *          *          *

Kris Muylle op Boekenbijlage.nl op 11.03.2018:

"Een keigoed boek. [...] Wie popelt van ongeduld om in eigen land deze overblijfselen te gaan bekijken, wordt op zijn wenken bediend. [...] Herman Clerinx besteedt in zijn boek heel wat aandacht aan het waarom van deze bouwwerken. [...] Een goed onderbouwd hoofdstuk waarbij de auteur ook beroep doet op antropologische studies. [...]"

Op de website Le Mégalithisme en Wallonie, van de Association wallonne d’Etudes mégalithiques (AWEM), op 19.10.2017:

"Entièrement rédigé en néerlandais, cet ouvrage tente de répondre à quelques unes des nombreuses questions que pose le mégalithisme. [...]"

Katarina Kouwenhoven op De Leunstoel op 12.10.2017:

"[...] Niet alleen staat het [boek] vol met interessante informatie over megalieten, maar de schrijver geeft blijk van een verhelderende nuchterheid en laat zich niet verleiden tot mystificaties en spirituele verklaringen. [...] Als hij speculeert geeft hij dat eerlijk toe. En hij kan leuk schrijven."

Wim Huijser op BewustzijnOnline op 07.09.2017:

"[...] Eerder deze zomer verraste de Vlaamse auteur Herman Clerinx mij met zijn boek Een paleis voor de doden, waarin hij filosofeert over de betekenis van menhirs, dolmens en hunebedden. [...] Hardop nadenkend combineert Clerinx archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie. [...]" 

Piet Kapteins Cultuurmix op 21.08.2017:

"[...] Een naar vorm en inhoud een ode aan het wel en wee van onze vooruders, daar gaat het om. Ik vraag u een klaterend applaus voor een pracht van een boek dat ook de provincie Drenthe in een mysterieus doch helder daglicht stelt. [...]"

Nieuwsbrief van de Drentse Prehistorische Vereniging, augustus 2017:

"[...] Herman Clerinx is het vermogen gegeven om de hedendaagse vraagstellingen omtrent de megalieten, in de context te plaatsen van de prehistorie en parallellen te trekken naar hedendaagse volkeren, die nog steeds megalieten oprichten. Dit heeft hij gedaan met de nodige humor, een goed inzicht en ook voor de leek goed leesbaar. [...]"  

Wouter van Dijk op 03.08.2017 in HereditasNexus:

"[...] Herman Clerinx is er uitermate goed in geslaagd de geschiedenis van de steentijdmonumenten in onze streken voor een breed publiek inzichtelijk te maken. [...] Een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over onze verre voorouders die zulke bijzondere monumenten uit steen optrokken."

Maurits De Groot op 23.07.2017 op BeterLeesvoer:

"[...] Clerinx schrijft bovendien soepel en zonder opsmuk. Echt een heerlijk boek dat me zin geeft om ooit terug naar Engeland te gaan. En om de volgende keer in Nederland toch eens een paar van die hunebedden en dolmen écht te gaan bekijken. Met het boek bij de hand."

Frank van der Meer op 16.07.2017 op FrankWandelt:

"[...] Het is natuurlijk stevige kost, maar die kost is altijd licht verteerbaar opgeschreven, wat een prestatie van formaat is. En het is ook gewoon een heerlijk bladerboek. [...]"

Leon Mijderwijk  op 14.06.2017 in Historiën: 

"[...] In heldere woorden ontkracht Clerinx mythen en schrijft hij wetenswaardigheden over de bouwwerken en de bouwers.  [...] Herman Clerinx schrijft aangenaam. Ook doordat de paragrafen kort zijn gehouden en gescheiden zijn door koppen is de tekst zeer toegankelijk. [...]"

 

 

Over het onderwerp geeft Clerinx een avondvullende lezing. 


  "Het helder geschreven boek is verslavend omdat je alles wil weten over de eenlingstenen, grafkelders en geloofsmonumenten" (NRC)