Een paleis voor de doden
.
Over hunebedden, dolmens en menhirs

Amsterdam, AthenaeumPolak & Van Gennep, 352 + 16 p., 24,99 €. 
           

 
 


Herman Clerinx beschrijft de beschavingen die zo’n vijfduizend jaar geleden hunebedden en dolmens bouwden, en menhirs rechtop zetten. Ze plaatsten die monumenten niet zozeer om hun doden te eren, maar vooral om hun eigen leefwereld te verbeteren.
Voor dit boek reisde Clerinx onder andere naar Drenthe, de Belgische Ardennen, Duitsland, Zweden, Ierland, Spanje,
Bretagne en natuurlijk Engeland en Schotland. Hij vertelt wat er aan megalithische monumenten te zien is, en voor de Benelux geeft hij zelfs exact aan waar welk monument te vinden is.
Onder het motto ‘nadenken is niet verboden’ gaat Clerinx verder na wat de bedoeling en het nut van al die monumenten was. Daartoe combineert hij archeologische gegevens met inzichten uit de antropologie, zonder de wetenschap ooit geweld aan te doen. Clerinx legt zelfs uit hoe Stonehenge aan de basis lag van een officieel erkende godsdienst: de religie van de moderne druďden.
 

Op YouTube staat een filmpje van Historiek Geschiedeniswinkel, waarop het boek wordt getoond:
https://www.youtube.com/watch?v=bClam66Flgc

Hier de aankondiging van de uitgever:
http://www.singeluitgeverijen.nl/athenaeum/boek/een-paleis-voor-de-doden/


En hier een voorpublicatie:
http://historiek.net/stonehenge-lourdes-van-de-prehistorie/68860/

 


Deze commentaar - en nog veel meer - kon u in juli 2017 lezen in Eos, in een recensie door RS (Raf Scheers):

"Met zijn jongste boek over megalieten slaagt Herman Clerinx in zijn dubbele opzet: een naslagwerk combineren met een reisgids.  [...]"

Marcel Hulspas op 24.06.2017 in De Volkskrant:

"[...] Clerinx' opsomming verveelt nooit dankzij de vele anekdotes en zijn nooit opdringerige commentaar. En in de laatste vijftig bladzijden keert hij terug naar die prangende vraag: waarom deden de eerste landbouwers, die zelf in onooglijke plaggenhutjes woonden, toch zoveel moeite?  [...]"

Margot Poll op 16.06.2017 in NRC Handelsblad:

"[...] Het helder geschreven boek is verslavend omdat je alles wil weten over de eenlingstenen, grafkelders en geloofsmonumenten. [...] Een absolute aanrader om te lezen of ter hand te nemen als reisgids."

Jan Bex  op 10.06.2017 in Het Belang van Limburg:

"[...] alweer uitstekende geschiedschrijving over lang vervlogen tijden  [...] geeft toegankelijk en niet belerend de huidige stand van zaken over de wetenschap hierover. Puik werk."

Leon Mijderwijk  op 14.06.2017 in Historiën: 

"[...] In heldere woorden ontkracht Clerinx mythen en schrijft hij wetenswaardigheden over de bouwwerken en de bouwers.  [...]  Herman Clerinx schrijft aangenaam. Ook doordat de paragrafen kort zijn gehouden en gescheiden zijn door koppen is de tekst zeer toegankelijk. [...]"

Jona Lendering op 09.06.2017:

"[...] Een van de betere boeken uit de afgelopen tijd. [...]"

 

 

Over het onderwerp geeft Clerinx ook een avondvullende lezing.