De Kelten maken deel uit van ons verleden. Zonder hen had de Europese beschaving er anders uitgezien. Toch blijft de kennis over onze voorouders uit de ijzertijd in nevelen gehuld. Als het om de Kelten gaat, leveren waarheid en fictie een hardnekkige strijd.
Herman Clerinx maakt daar komaf mee. Wetenschappelijk verantwoord en in een heldere taal bewijst hij dat de werkelijkheid stukken boeiender is dan de fantasie. Hij vertelt het verhaal over de Kelten en hun cultuur, van het prille ontstaan tot het verdwijnen in de Romeinse tijd. Daarbij heeft Clerinx niet alleen oog voor heel hun verspreidingsgebied maar gaat hij ook na wat in onze streken van de Kelten wordt aangetroffen. Tevens kijkt Clerinx naar de wisselwerking met andere culturen zoals de Grieken, de Scythen en de Romeinen: zonder hun invloed was de Keltische beschaving een andere richting ingeslagen.
Bovendien heeft Clerinx aandacht voor de taalkunde. 'Keltisch' is immers in de eerste plaats een taalkundig begrip. Clerinx geeft beknopt een overzicht van de Indo-Europese en Keltische talen, en stipt aan hoe hun linguïstische erfgoed tot vandaag voortleeft. Ook in ons Nederlands.
Een lezing over een beschaving die zowel vroeger als vandaag half Europa in haar greep hield.
- Clerinx, H. 'Kelten en de Lage Landen. Drank en wagens.' In: Ethnologica Flandrica. Leuvense Vereniging voor Volkskunde, 2007.
- Clerinx, H. 1000 jaar Kelten. Leuven, Davidsfonds, 2009.
- Clerinx, H. 'Keltisch Europa.' (8 afleveringen). In: Geschiedenis Magazine. Amsterdam Spiegel Historiael, januari, maart, mei, juli, september, november en december 2013