Lezing.
'Oude en moderne druïden.
Panoramix in de 21ste eeuw'

Wie de avonturen van Asterix heeft gelezen, kent de dru´de Panoramix, een man vol wijsheid en toverkracht. Deze stripheld is gebaseerd op de historisch bekende dru´den; de priesters, theologen en/of geestelijke leiders van de oude Kelten. Onder meer Caesar en Tacitus hebben over hen geschreven en ook in oude Ierse verhalen komen ze voor.

Met het wegdeemsteren van de pre-christelijke Keltische cultuur verdwenen ze echter van de aardbol. Ten minste: zo luidt de klassieke wetenschappelijke opvatting. Want in de moderne samenleving worden andere geluiden opgevangen. Sinds de renaissance duiken opnieuw mensen op die zichzelf Ĺdru´denĺ noemen en claimen dat ze de erfgenamen zijn van deze Keltische priesterkaste. Sommigen hebben er zelfs een nieuwe religie aan gekoppeld, die in september 2010 van Groot-BrittanniŰ een officiŰle erkenning heeft ontvangen.

Over de inhoud van deze religie doen we geen uitspraak; de vrijheid van vereniging en van godsdienst zijn hoekstenen van onze samenleving. Maar de claim dat de neo-dru´den afstammen van prehistorische voorgangers, blijkt historisch niet houdbaar. Eerder zijn de moderne dru´den een typisch verschijnsel van onze tijd.

In een ontspannende lezing gaat Herman Clerinx in op deze Ĺmoderne dru´denĺ. Hij bespreekt hun ontstaan en geschiedenis, werpt een blik op hun ideeŰnwereld en geeft achtergrondinformatie, opgesmukt met de nodige anekdotes. Zijn lezing is ge´llustreerd met een flinke hoeveelheid plaatjes, onder meer cartoons uit de 18de eeuw, fotoĺs van ceremonies en vechtpartijen bij Stonehenge en zelfs afbeeldingen van een piepjonge koningin Elisabeth en even piepjonge Winston Churchill als kandidaat-dru´de.

Een lezing over hoe alles verandert en toch hetzelfde blijft.

 

Clerinx heeft over moderne druïden gesproken voor o.m.:
- Keltisch Colloquium, Stichting AG van Hamel voor Keltische Studies, Utrecht
- Cultureel Centrum De Vryheit, Lommel
- Leuvense Vereniging voor Volkskunde, Leuven.


Literatuur:
- Clerinx, H. 'Hedendaagse druïden.' (3 delen). In: Kelten. Utrecht, Stichting A.G. van Hamel voor Keltische Studies, augustus 2000, november 2000, februari 2001.
- Clerinx, H. 'Panoramix in de 21ste eeuw. Over moderne druïden.' In: Ethnologica Flandrica. Leuven, Leuvense Vereniging voor Volkskunde, 2007.
- Clerinx, H. 'Terug naar de prehistorie? Moderne druïden officieel aanvaard.' In: Geschiedenis Magazine. Amsterdam, Spiegel Historiael, februari 2011.
 
- Clerinx, H. Een paleis voor de doden. Over hunebedden, dolmens en menhirs. Amsterdam, Athenaeum, 2017.


Duur van de lezing:
75 minuten


Contactgegevens:
Herman Clerinx
Banneuxstraat 53
3500 Hasselt - België
011 27 48 44
herman.clerinx@telenet.be